Speelsters, teammanagers en supporters zijn gearriveerd in Denemarken. In Hillerod (40 km ten noorden van Kopenhagen) speelt Dames 1 de eerste ronde van de ETTU-cup.

Na drie wedstrijden is het zeker: TTV Lybrae Heerlen heeft zich geplaatst voor de tweede ronde. Zie een chronologisch verslag van de reis, de wedstrijden en de randverschijnselen hieronder.

Update vrijdag 12:15

De eerste overwinning is binnen. Marcel Gerarts (foto onder op trap) heeft gewonnen van zijn vliegangst en voor de eerste keer in zijn leven gevlogen. Vanochtend vroeg vertrok de equipe om 7.00 uit Eindhoven (maar werd al rond 4.00 uit Heerlen en Ede/Papendal) vertrokken om een dik uur later in Kopenhagen te landen.

 

 

 

 

 

 

In Kopenhagen verspreidden alle personen zich razendsnel. Het team werd opgehaald door de organiserende vereniging, Pascal en Sandra van Graven pakten een huurauto richting Kopenhagen stad en Adriaan van Belzen deed hetzelfde maar reed met die huurauto naar een klant van/voor Daily Onions in Denemarken.

Boven v.l.n.r.:

Marcel Gerarts (bestuurslid Technische Zaken), Gunter Fürst (sponsor/supporter), Sandra van Graven (sponsor/supporter/ vrijwilliger), Pascal van Graven (sponsor/ supporter/bestuurslid) en Adriaan van Belzen (sponsor/ supporter/ teammanager).

Onder v.l.n.r.:

Ina Fürst (supporter) en de speelsters Rachel Gerarts, Rianne Strik, Elena Timina (tevens coach) en Shuohan Men.

Inmiddels is het team in training, getuige de foto beneden. Hillerod heeft een fraaie zaal en ook de organisatie lijkt professioneel. Complimenten alvast aan de Denen!

Training na reis: altijd goed om benen en armen even te strekken. Links Rachel Gerarts en Rianne Strik (beide afkomstig uit eigen jeugdopleiding, al traint en woont Rianne inmiddels elders) en op de tafel rechts Shuohan Men en Elena Timina. Foto is gemaakt door Gunter Fürst die naar verluidt nu al zenuwachtig is en ouderwets loopt te ijsberen door de zaal…

 

Update 20.30

De avond valt over Hillerod na een drukke en diverse dag voor onze delegatie in Denemarken. In de middag reed Adriaan van Belzen over de brug van Kopenhagen naar Zweden, het was dus een Zweedse in plaats van Deense klant. Adriaan vond het ook nog nodig om een IKEA in Zweden te bezoeken, waarom is de schrijver van deze liveblog een raadsel. Wat deed de rest? Het team, aangevuld met Marcel Gerarts en Gunter en Ina Fürst, genoot van een uitgebreide lunch in een pizzeria in het centrum van het prachtige stadje Hillerod (zo’n 30.000 inwoners). Pascal van Graven ging óók in Kopenhagen-centrum de ramen wassen (zie filmpje op zijn eigen Facebook-pagina) en bezocht een Hardrock Café. Uiteraard was Sandra erbij om hem te (bege-)leiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna volgde nog enige sight-seeing in Hillerod door de speelsters die duidelijk opgevoed zijn in Heerlen (Rianne en Rachel) en dus cultureel besef hebben :). Papa Marcel hield uiteraard een oogje in het zeil.

 

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels is iedereen in Hillerod gearriveerd, werd voltallig het diner in het hotel genuttigd en is Elena Timina nog even naar de speelzaal om tegenstanders te zien trainen. Aan alles merk je dat Elena de klappen van de (topsport-)zweep kent en nog steeds bloedfanatiek is. Maar ook op zijn tijd kan ontspannen, zelfs een dag voor de wedstrijd….: vraag dat maar na bij Ina Fürst.

Update zaterdag 13.45 met info over LIVESCORE

Na ontbijt in de ochtend, licht trainen en wat sight-seeing (zie foto hieronder links) is de warming-up (zie foto onder rechts) begonnen en om 14.00 start dan de eerste wedstrijd van dit weekend tegen de thuisploeg

 

 

 

 

 

 

 

Hillerod. Dat lijkt meteen een cruciale wedstrijd te worden. Details over opstellingen en andere zaken leest u hier. Maar voor de echte liefhebbers is er de livescore: deze vindt u op de website onder nieuws. Maar hier alvast de link: https://www.ettu.org/en/s/live-events/.

Update zaterdag 17;45

TTV Lybrae verliest de eerste wedstrijd tegen de thuisploeg Hillerod met 3-2. Een dramatische en geflatteerde nederlaag. Na een 1-2 voorsprong verloren zowel Shuohan Men als Rachel Gerarts de resterende partijen in de verlenging van de vijfde game.  De favoriete thuisploeg kruipt door het oog van de naald en overleeft drie matchpoints. Hierna leest u een (kort) wedstrijdverslag.

Rachel Gerarts verliest de eerste partij. Tegen de Deense kopvrouw van de thuisploeg, Mie Skov (nog deelneemster aan de Olympische Spelen 2012) werd het 1-3. Rachel had in de eerste game twee gamepoints bij 10-8 maar verloor uiteindelijk met 14-12. De tweede game was voor Rachel, die in de derde game brutaal de leiding nam met 3-0. Daarna bleek Skov echter toch te sterk.

Shuohan Men verloor de eerste game van Yan Sen, pakte daarna makkelijk de tweede game maar kwam in derde game met 7-2 achter. Shuohan knokte zich echter terug, pakte de game en in de vierde game was het verzet van Sen snel gebroken. Stand bij de pauze dus 1-1. Ook bij de andere groepswedstrijd (Balaguer-Luzern) staat het halverwege 1-1.

De derde partij ging tussen Elena Timina en Pila Toelhoj. Timina won met duidelijke cijfers: 11-6, 11-7 en 11-6  en zet de Heerlense dames op een 1-2 voorsprong!

De vierde partij  tussen Shuohan en Mie Skov werd een thriller. De enorm sterk spelende Shuohan legde de favoriete Skov het vuur aan de schenen, kwam brutaal op een 2-1 voorsprong en boog pas bij 11-9 in de vijfde game. Hierdoor kwam er een beslissende vijfde partij  tussen Rachel en de Chinese Yan Sen. Rachel won de eerste en derde game duidelijk, verloor de tweede game kansloos, waarna de vierde en vijfde game opnieuw thrillers opleverden. De vierde game ging met 12-10 naar Sen die in de beslissende vijfde game met 9-3 voor kwam te staan en de buit binnen leek te slepen. Rachel knokte zich terug en kwam zelfs 9-10 en 10-11 voor. Uiteindelijk boog de jonge speelster met 17-15 in de vijfde game, een illusie armer maat een ervaring rijker.

Bij de andere groepswedstrijd, het duel tussen het Spaanse Balaguer en het Zwitserse Luzern, leek een verrassing in de maak. De Zwitsers leidden bij de pauze met 1-2 en ook in de vierde partij waren er winstkansen. Uiteindelijk trok Balaguer met 3-2 aan het langste eind en is duidelijk dat TTV Lybrae Heerlen vanavond moét winnen van de Spanjaarden wil men uitzicht behouden op de tweede ronde.

Update zaterdag 21:10

We zijn weer begonnen. Shuohan Men speelt opnieuw op “positie een” maar omdat TTV Lybrae nu “thuis” speelt mocht Shuohan beginnen tegen Bakhtina. Dat gebeurde aanvankelijk stroef (0-2 achter in games) maar door vechtlust, coaching van Elena en goed spel pakte Shuohan toch de partij (11-8 in de vijfde game). Op “twee” speelt nu Elena Timina tegen Prosvirnina en Elena pakt de eerste game met 11-5. Omdat het hier twee verdedigsters betreft is een lange partij te verwachten en werd bij 6-4 in de tweede game de befaamde “tijdregel” uit de kast getrokken. Binnen dertien slagen moet de serverende speelster dan het punt hebben gescoord. Onder druk van de tijdregel spelen tegen een collega-verdedigster ligt Elena wel en inmiddels staat ze 2-0 in games voor. Gaat Prosvirnina alles of niets spelen? Het lijkt er wel op en met 8-11 en 7-11 wordt het 2-2. Wéér een vijfde game, we noteren de vierde van de dag in 7 partijen. In die vijfde game zien we de licht geblesseerde Elena van haar beste kant: zwoegend, tactisch, vechtend, zwetend, slim, niet opgevend, sterk en mentaal superieur… wat een karaktervrouw, wat een topper. TTV Lybrae leidt 2-0.

Rachel Gerarts speelde in de derde partij tegen Biscarri. Met 11-5, 11-4, 11-5 was Rachel duidelijk te sterk en boekte ze haar eerste Europacup-zege ooit. Maar nog belangrijker: TTV Lybrae Heerlen wint met 3-0 en is weer helemaal in de race voor de tweede ronde. Morgen om 10.00 volgt de beslissende wedstrijd tegen het Zwitserse Rapid Luzern. Dat laatste team verloor net als Dames 1 van thuisploeg Hillerod (3-1) maar is nog niet uitgeschakeld. De stand:

  1. Hillerod (Den)      2-4 (6-3)
  2. TTV Lybrae           2-2 (5-3)
  3. Balaguer                 2-2 (3-5)
  4. Luzern                     2-0 (3-6)

Morgen speelt Hillerod tegen Balaguer en de volgende vier scenario’s zijn mogelijk:

  1. Hillerod wint en TTV Lybrae wint: dan zijn beide genoemde teams door
  2. Balaguer wint en TTV Lybrae wint: TTV Lybrae zeker door op basis onderling resultaat tegen Balaguer/Hillerod
  3. Hillerod wint en TTV Lybrae verliest: Hillerod door en daarna eindigen Balaguer, Luzern en TTV Lybrae gelijk en beslist onderling resultaat tussen deze drie teams; in dat geval is TTV Lybrae door bij een 2-3 nederlaag, wordt het games tellen tussen Luzern en TTV Lybrae bij een 1-3 nederlaag en is Luzern sowieso door bij een 3-0 zege
  4. Balaguer wint en TTV Lybrae verliest: Balaguer en Hillerod door

Update zondag 10:00

De wedstrijd tegen het Zwitserse Rapid uit Luzern staat op het punt van beginnen. De speelsters zijn na de zege op het Spaanse Balaguer vrij snel gaan slapen en na een goed ontbijt en een dito warming-up zijn zij fris om de strijd aan te gaan. Bij winst is plaatsing voor de tweede ronde zeker!

Minder fris zullen een aantal supporters/sponsoren zijn. Dit Europacup-avontuur wordt meegemaakt en mede mogelijk gemaakt door Van Graven, Daily Onions en Fürst Kantoorservice en deze sponsoren maakten het laat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gisterenavond. Meer kunnen we uit privacy-overwegingen niet vertellen over deze avond/nacht…

Update zondag 11:30:

De dames van TTV Lybrae Heerlen gaan naar de tweede ronde van de ETTU-cup!  Rapid Luzern wordt ruim verslagen met 3-0.Shuohan Men bewijst haar klasse door de bepaald niet zwakke Zwitserse Simonet met 11-8, 11-8 en 11-4 terug te wijzen. De poort naar de tweede ronde staat wagenwijd open nu voor TTV Lybrae Heerlen.

Elena Timina pakt niet alleen punten als coach voor andere speelsters, zelf blijft ze voorlopig ook ongeslagen als speelster. Tegen de Poolse Walna, zeker geen slechte speelstser, heeft Elena het alleen moeilijk in game een (13-11), maar daarna wint ze afgetekend met 11-2 en 11-7. Nog één punt heeft TTV Lybrae nodig!

Dat punt wordt gemaakt door Rachel Gerarts, die met 3-1 wint van Gallerachova, Tsjechische in Zwitserse dienst. Wat een mooi weekend ook voor Rachel, die wellicht nog het vaakst zal terugdenken aan die laatste partij tegen de thuisploeg Hillerod waar ze met 9-3 achterstond, terugvocht maar alsnog 17-15 in de vijfde game verloor (na matchpoints te hebben verspeeld). Dat getuigde van mentale veerkracht. En dat ze die tegenvaller vervolgens wegspoelde met twee zeges in de twee wedstrijden daarna, maakt het verhaal compleet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Complimenten ook voor Shuohan Men die als debutante alle wedstrijden als kopvrouwe startte en dat met verve invulde. Elena Timina bleef ongeslagen dit weekend maar was ook als coach en leider van de meute van levensbelang. Rianne Strik was als reserve en inspeelpartner natuurlijk ook van belang…. En Adriaan van Belzen (links op foto boven rechts) debuteerde als teammanager en deed dat voortreffelijk. We danken de supporters, de sponsoren, ach, wie niet!?

Uiteindelijk werd Dames 1 nog eerste  in de groep. Hillerod verloor tegen Balaguer met 2-3 en door de winst van de Spanjaarden eindigt TTV Lybrae als eerste en de thuisploeg (Hillerod) als tweede. Dat betekent een iets gunstigere plaatsing in de tweede ronde maar veel maakt dat niet uit.

Slot (maandag 8:00)

Na de lunch vertrok iedereen (op Sandra en Pascal van Graven na: zij bleven nog een nachtje in Hillerod en vliegen vanmorgen pas) naar Kopenhagen voor een klein middagje toerisme (komt niet vaak voor bij sporters die voor toernooi of wedstrijden in het buitenland zijn) waarna koers werd gezet richting vliegveld. Om 21.30 vertrok de vlucht, na aankomst in Eindhoven zocht iedereen zijn weg naar huis en kwam een mooi weekend ten einde.