De topper tussen de nr. 1, TTV Lybrae en de nr. 2, Den Helder, in de eredivisie dames is geëindigd in een knappe 4-2 zege voor de thuisploeg die daarmee haar koppositie verstevigd heeft. De zege is extra knap als je bedenkt dat bij de thuisploeg kopvrouwe en coach Elena Timina niet kon spelen (met lichte blessures werd zij gespaard, mede met het oog op de Europacupwedstrijden in het komend weekend) en dat Den Helder op volle sterkte naar Heerlen afreisde.

De eerste partij was het meest beladen en het meest spectaculair. Nieuwkomer Tatjana Garnova speelde tegen Zhang Yun, die vorig seizoen nog voor TTV Lybrae speelde. Zhang nam tegen haar opvolgster een 0-2 voorsprong in games maar langzaam kwam Garnova in haar ritme en won uiteindelijk met 3-2. Gogorita liet Gerarts daarna niet in haar spel komen (3-0) maar Vicky Schijven bracht de thuisploeg verrassend weer op voorsprong bij de pauze. Schijven klopte Gunsing voor het eerst in haar carrière (3-1) en dat was alweer haar derde zege in dit nog prille eredivisieseizoen.

Na de pauze bewees Garnova haar klasse tegen Gogorita (3-1 zege), verloor Schijven van Zhang (0-3) en moest de slotpartij uitsluitsel bieden over een 4-2 zege of gelijkspel. De twee rivalen uit de jeugdtijd, Gerarts en Gunsing maakten er  een meer spannend dan mooi gevecht van waarbij Gerarts in de vierde game drie matchpoints overleefde en in de vijfde game met 11-9 toesloeg.

Gelegenheidscoach Rob Smeets (succesvolle trainer/coach in het begin van vorig decennium) werd, door de absentie van Timina pas gisteren benaderd als coach. “Ik werd gebeld door Rachel en twijfelde geen moment, ook al was ik al lang niet meer op de vereniging geweest. Het resultaat is uiteraard goed, verder laat je aan Den Helder zien dat we ons met Garnova écht versterkt hebben. Super knap dat Vicky van Gunsing wint en Rachel had haar dag niet maar ik ben toch trots dat ze op karakter de laatste partij wint”.

Komend weekend speelt TTV Lybrae de eerste ronde van de Europacup in Denemarken. Thuisploeg Hillerod, het Spaanse Balaguer en Luzern uit Zwitserland zijn dan de tegenstanders voor de Heerlense dames die met Elena Timina, Rachel Gerarts, Shuohan Men (die alleen Europacup speelt voor TTV Lybrae) en Rianne Strik zullen aantreden in die eerste ronde waarbij de nummers 1 en 2 doorgaan.