Aanleiding

Jarenlang (vanaf 1997) was Fürst Kantoorservice sponsor van onze vereniging. Fürst is feitelijk Gunter de liefhebber en hij heeft onlangs zijn zaak per eind december overgedaan.

Nu na al die jaren sponsoring komt daar een einde aan.

Wie in de tafeltenniswereld de naam Gunter Fürst zegt, zegt gelijk ook de “beschermheer” van het tafeltennis in Heerlen.

Toch is Gunter altijd één van de vereniging gebleven en voor iedereen was en bleef het Gunter. Voor hem waren altijd de speelsters en het spel belangrijk.

Gunter en hoe het begon

Gunter heeft voor het eerst kennis gemaakt met het tafeltennis in Hamburg in een tijd dat nog werd gespeeld met kurk op het batje.

De sponsoring is ooit ongeveer 25 jaar geleden begonnen in Welten met een T-shirtje en wat snoep.

Het damesteam met o.a. Vrouenraets werd toen Nederlands kampioen.

Fürst Kantoorservice Kerkrade was vanaf het eerste uur sponsor, waardoor de vereniging extern een begrip in Limburg en landelijk is geworden onder de naam “TTV Fürst Kantoors Heerlen”.

Gunter en de “Invlieg Chinezen”

Wil je echter internationale successen behalen dan was duidelijk dat de top van Nederland zich (nog) niet kon meten met de teams uit andere landen.

Met name toen het driemanschap Herman Friskes, René Daniels en Gunter Fürst zich had gevonden kwamen de grote successen. Er kwamen kwalitatieve speelsters uit het buitenland en dan denk je meteen aan Li Jiao en Li Jie, twee Chinese speelsters.

Door anderen werd dit al snel “de invlieg chinezen” genoemd, maar duidelijk was wel dat internationaal succes alleen op deze wijze kon worden bereikt. De speelsters werden niet alleen uit China gehaald, maar ook uit België, Singapore, Amerika, Rusland.

Gunter en bekers met grote oren

Het was het startsein van een ongekende triomftocht met o.a. zeven landstitels. In de glorietijd won TTV Fürst uit ons kleine Heerlen in 2008 en 2010 de Champions League, het belangrijkste internationale tafeltennis toernooi, en tot op de dag van vandaag een haast ongelooflijke prestatie.

In 2011 won TTV Heerlen de ETTU-cup vergelijkbaar met de Europaleague in het voetbal. Het sportieve resultaat van TTV Heerlen is in Limburg dan ook ongeëvenaard. Nog steeds is TTV Heerlen het enige sportteam in Limburg (of het nou voetbal, biljarten, handbal of volleybal is) dat ooit een Europacup wist te winnen.

Fürst was een naam in tafeltennisland en altijd een geduchte tegenstander in de dames eredivisie.

Gunter en streven naar succes

In 2012 (na de zevende landstitel) op rij werd afscheid genomen van de topspeelsters Li Jiao en Li Jie die de vereniging zoveel successen hebben gegeven. Dames 1 speelt wel nog eredivisie maar doet dat met name met Nederlandse speelsters en één speelster daarvan is afkomstig uit de eigen jeugd, aangevuld met een buitenlandse topper ter ondersteuning van de jeugdige (regionale) talenten.

Gunter en emoties

Een goede samenwerking met het bestuur en met René Daniels in het bijzonder waren zeer belangrijk voor deze successen.

Zeker de contacten met René waren zeer intens en Gunter en René konden aan de vooravond van een grote wedstrijd genieten van een opgebouwde zaal met lege tribunes en dan samen kijken of er toch niet iets nog beter kon.

De meeste emotie herinnert hij zich de wedstrijd tegen Berlijn waar een 0-2 achterstand thuis alsnog kon worden omgebogen in een 3-2 zege, achteraf de basis voor het winnen van de Champions League.

De vreugde bij het behalen van een belangrijke zege waren dan ook emotionele momenten waar ook samen met René een traantje van geluk kon vloeien, zoals bij het winnen van de Champions League.

Gunter en sportiviteit

Gunter verwacht altijd inzet van zijn speelsters, maar was er ook als er goed was gespeeld en toch werd verloren.

Was de teleurstelling bij een speelster duidelijk zichtbaar, dan was hij bereid een troostende arm te geven, aangevend dat verliezen bij de sport hoort mits je maar wel alles hebt gegeven.

Gunter was in eerste instantie een liefhebber van de sport en deed de sponsoring vanuit deze liefde voor de sport.

Gunter’s betrokkenheid bij opbouw

Gunter kwam ook kijken als de vrijwilligers de avond er voor druk bezig waren met de voorbereiding. Zoals het leggen van de wedstrijdvloer, tribunes, extra verlichting, loopmatten en alle andere noodzakelijke werkzaamheden.

Hij kon dan niet alleen maar kijken, maar hielp dan zelf ook wel een handje mee.

Extra aandacht had hij ook altijd voor de inrichting van het gedeelte waar de pers en de sponsoren met hun gasten zaten.

Gunter’s betrokkenheid bij wedstrijden

Gunter Fürst, sponsor, supporter van het eerste uur is laaiend enthousiast: “Europacup heeft iets magisch”, uitwedstrijden zijn wat relaxter (minder organisatie) maar thuis wil je een top-sfeer en -uitstraling creëren.

We hopen op veel supporters om er in Heerlen een heksenketel van te maken. Die extra steun van de supporters kan echt het verschil maken. Als het moest was hij ook bereid de rol als coach op zich te nemen.

Gunter als liefhebber

Bij wedstrijden zaten Gunter en Ina, tenzij het door sponsorverplichtingen niet mogelijk was, het liefst bij de overige supporters om de wedstrijd samen te beleven.

Bij de uitwedstrijden in de diverse landen kan hij ook genieten van het gezamenlijk reizen met busjes en het met de supporters samen de maaltijden gebruiken.

Ook het “apres-tafeltennis” was daar een belangrijk onderdeel van.

Gunter en een nieuwe uitdaging

Nu heeft Gunter een nieuwe uitdaging gevonden, namelijk “walking football”.

En zoals Gunter is gaat hij voor het hoogste en zit dus in de selectie van de “Old Stars van Roda JC”

Gunter bedankt

Nu Gunter zijn onderneming heeft overgedaan en gaat genieten van zijn pensioen en (klein)kinderen is het moment gekomen om definitief te stoppen met de sponsoring.

Toch zal de naam Fürst verbonden blijven met onze vereniging.

Hopelijk zal Gunter ons toch blijven steunen door zijn aanwezigheid bij de (eredivisie) wedstrijden.

Zal hij ook nu nog blijven komen?

Dus tot slot: “Gunter bedankt voor al die jaren sponsoring

Gunter wil het laatste woord

Gunter zou Gunter niet zijn als hij alle successen alleen aan zichzelf en de andere sponsoren zou toerekenen.

Met nadruk geeft hij aan dat deze successen alleen mogelijk waren door de medewerking van alle vrijwilligers die altijd zorgden dat dat de wedstrijden in optimale condities konden worden gespeeld.

Dit is niet alleen het bestuur, maar ook alle andere vrijwilligers zoals de opbouwers en kantine diensten.

Hij wil jullie allen alsnog bedanken voor alle vrije tijd, welke jullie hebben besteed aan het mogelijk maken van alle successen, zowel internationaal als nationaal. Zonder jullie zou het niet mogelijk zijn geweest.